Naslovnica Mostar Jekić: Vodimo “bitku” je li ples sport

Jekić: Vodimo “bitku” je li ples sport

144
foto: Fena

Mostar — Plesni festival ”Mo-stars Mediteran Open Dance 2022” okupio je u subotu u Mostaru više od 1.700 plesača iz 47 sportsko-plesnih klubova iz pet zemalja.

“Nalazimo se danas ovdje u Mostaru na 3. međunarodnom plesnom festivalu na kojem će takmičare ocjenjivati 12 sudija iz SAD-a, Ukrajine, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore. Pleše 47 plesno- sportskih klubova iz 39 gradova, tačnije 1.723 plesača s više od 2.300 plesnih koreografija koje su razvrstane na dvije bine”, rekla je Nataša Jekić, plesna koreografkinja i menadžerica Plesnog studija “Mo-Stars”.

Jekić je dodala će se moći vidjeti više od 50 plesnih stilova i disciplina, od nekadašnjih latino, zumbe i sambe do modernih plesova, streeta, breakdancea, hip-hopa i drugo.

Osvrnula se i na činjenicu kako neki osporavaju plesu sportsku vrijednost.

“Generalno, mi s područja bivše Jugoslavije ‘vodimo bitku’ s tim je li ples sport. Naravno da jest, u Olimpijskom komitetu je od 1997. godine. Ples je multidisciplinarna aktivnost, umjetnost, terapija, hobi, a prvenstveno sport. Kroz jedan pokret iskazujete milion riječi”, naglašava plesna koreografkinja, prenose u subotu bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Jekić je navela kako je nezgodno reći ko je favorit na takmičenju koje ima “široku paletu” kategorija.

“Imamo divne plesne klubove poput ‘Sedmog vjetra’ iz Splita, ‘Star’ Suboticu, Bitol iz Makedonije. Svi su jednako dobri, a nijanse će odlučiti pobjednike”, izjavila je Jekić.

Pozdrave i sreću u takmičenju plesačima je uime Grada Mostara poželio predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

“Vi ste dio ove veličanstvene atmosfere 3. međunarodnog takmičenja. Nataša nas je sve pozitivno iznenadila s ovakvom manifestacijom u našem gradu. U zadnje vrijeme mostarske ekipe imaju velike uspjehe u sportu, Zrinjski je uzeo prvenstvo, Velež kup, Mostar SG Staklorad je isto tu. Dozvolite da danas koja medalja ode i izvan Mostara, budite dobri domaćini”, poručio je Marić.

Također, poručio je takmičarima da se osjećaju lijepo u Mostaru i da dobre utiske ponesu svojim domovima, a s njim se složio i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

(StarMo)