Naslovnica Mostar Jekić: Krenuti s rješavanjem problema građana

Jekić: Krenuti s rješavanjem problema građana

544

Mostar — Mostarski čuveni Stari most ponovo je osvijetljen onako kako bi spomenik sa UNESCO-ove liste i trebao biti – u punom sjaju.

To je rezultat inicijative koju je u Gradskom vijeću Mostara ovih dana pokrenula vijećnica Nataša Jekić, iz Koalicije za Mostar 2020.

Ona je potvrdila da je na jednoj od zadnjih sjednica Gradskog vijeća Mostara postavila vijećničko pitanje Odjelu za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara o neosvjetljenju Starog grada, posebno Starog mosta, koji je većinom u mraku, pogotovo sa sjeverne strane.

Kako nam je kazala Jekić, načelnica navedenog odjela, Amira Trbonja je reagovala odmah i u kratkom periodu je riješena popravka i osposobljavanje reflektora, te je već sinoć Stari most bio dostojno osvijetljen.

Jekić dodaje i da je uputila i primjedbu zbog nepostojanja kanti za otpatke u Starom gradu i Fejićevoj ulici, pješačkoj zoni.

“U toku je javna nabavka kanti, te mobilijara i klupa, tako da će u relativno kratkom periodu i taj problem biti riješen”, rekla je Jekić za portal StarMo.

Ona dodaje kako su sve ovo možda mali problemi, koji su vidljivi i “golim okom” prosječnog građanina, ali su to ipak bitna pitanja, pogotovo u vremenu kada se očekuje početak turističke sezone, od koje ekonomija Mostara itekako zavisi.

“Mislim da je to i jedna početna baza da se krene od nekih malih, lijepih stvari, ka većim i ozbiljnijim problemima”, smatra Jekić.

U planu je pokretanje u Gradskom vieću i inicijative stanara iz zgrade Konak 1 u Ulici maršala Tita o ruševinama, koje su ne samo ruglo grada, nego predstavljaju i opasnost.

Pored toga, stanarima iz te zgrade, ni decenijama nakon rata stambeni problem nije riješen.

Inicijativa će biti upućena ka gradonačelniku Mariju Kordiću, da je uputi prema većinm nivoima vlasti, kako bi se taj problem konačno riješio, jer su stanari, ističe jekić, svjesni da Grad Mostar sam ovaj problem ne može riješiti.

(StarMo)