Naslovnica Region “Jednog dana” u EU: Balkanu se nudi “Evropska geopolitička zajednica”

“Jednog dana” u EU: Balkanu se nudi “Evropska geopolitička zajednica”

111
Charles Michel

Bruxelles — Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel predložio je stvaranje “Evropske geopolitičke zajednice”, te “postupno uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU-a, u skladu sa njihovim napretkom u procesu pristupanja”.

– Postoji geopolitička zajednica koja se proteže od Reykjavika do Bakua ili Erevana, od Osla do Ankare. Čvrsto sam uvjeren da od toga geopolitičkog prostora treba napraviti političku realnost. I to moramo učiniti odmah, rekao je Michel u svom govoru na plenarnoj sjednici Evropskog socijalnog i privrednog odbora, jednog od savjetodavnih tijela Europske unije.

Prije Michela slične prijedloge nedavno su iznijeli francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivši talijanski premijer Enrico Letta.

Michel kaže da njegov prijedlog “ni na koji način nije zamišljen kao zamjena za proširenje”.

– Želim biti vrlo jasan od samog početka. Ova inicijativa ni u kojem slučaju ne ide za tim da zamijeni proširenje ili osigura novi izgovor za odugovlačenje. Isto tako, to nije ni jamstvo za one koje sudjeluju (u Evropskoj geopolitičkoj zajednici) da će jednog dana biti članice EU-a, rekao je Michel.

(StarMo)