Naslovnica Život Jedna nula više: Evo koliko je zaista bilo zaraženih u Wuhanu

Jedna nula više: Evo koliko je zaista bilo zaraženih u Wuhanu

341
A medical staff member takes the temperature of a man at the Wuhan Red Cross Hospital in China on Jan. 25. HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images

Wuhan — Prema istraživanju kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Wuhanu je COVID-om 19 vjerovatno bilo zaraženo gotovo pola miliona stanovnika, što je skoro 10 puta veći broj od zvaničnog.

Tokom studije, naučnici su analizirali 34.000 stanovnika Wuhana, prvobitnog epicentra pandemije, drugih gradova u provinciji Hubei, Peking, Šangaj i provincije Guangdong, Jiangsu, Sichuan i Liaoning da bi procijenili stopu zaraze u tim oblastima, prenosi Tanjug CNN.

Otkrili su stopu prevalencije antitijela na COVID-19 kod 4,43 posto građana Wuhana, metropole sa 11 miliona ljudi. Do sada je u tom gradu zvanično potvrđeno 50.354 slučajeva infekcije COVID-19, ali serološki testovi pokazuju da je blizu 500.000 vjerovatno zaraženo korona virusom.

Stopa prevalencije izvan Wuhana bila je znatno niža, pokazala je studija. U drugim gradovima provincije Hubei antitijela na korona virus pronađena su kod samo 0,44 posto ispitanika.

(StarMo)