Naslovnica Mostar “Jedna milijarda ustaje” i u Mostaru

“Jedna milijarda ustaje” i u Mostaru

545

Mostar — Svjetskoj kampanji protiv nasilja nad ženama “Jedna milijarda ustaje”, koja se obilježava 14. februara 2020. godine, i ove godine pridružit će se Mostar i BiH.

Koordinatori ovog projekta u Mostaru su Vijeće mladih Grada Mostara, Podružnica psihologa Hercegovina te udruženje “Žena BiH”, a planirane aktivnosti bit će predstavljene na konferenciji za medije u utorak, 11. februara, u Američkom kutku u Mostaru s početkom u 11 sati.

U četvrtak, 13. februara, planirana je projekcija filma “City of Joy”, a u 18 sati javna tribina čije će gošće biti književnice Senka Marić i Lejla Karamujić te Arnela Buzaljko iz udruženja “Žena BiH”.

U petak, 14. februara, na Španskom trgu u 16 sati te u Mepas Mallu u 17 sati plesom će aktivisti skrenuti pažnja na problem nasilja nad ženama.

“Statistike su poražavajuće, jedna od tri žene na planeti je silovana, pretučena i zlostavljana tokom života. Ne smijemo olako prihvatiti ovu brojku, učinimo nešto jer danas je to neka druga žena, sutra ste to vi”, saopćili su organizatori.

(StarMo)