Naslovnica Život Jedinstvo u NATO-u oko Irana

Jedinstvo u NATO-u oko Irana

453
Jens Stoltenberg

Brisel — Sve članice NATO-a stale su na stranu Amerike na Bliskom istoku nakon što je Washington upoznao Alijansu o svom napadu dronom u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani, rekao je danas generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je nakon sastanka NATO-a o Iranu i Iraku na kojem su SAD obavijestile saveznike o napadu dronom izvršenom prošle sedmice, pozvao na deeskalaciju tenzija.

“Jedinstveni smo u osudi podrške Irana raznim terorističkim grupacijama. Na današnjem sastanku, saveznici su pozvali na uzdržanost i deeskalaciju. Novi sukob nije ni u čijem interesu, tako da se Iran mora suzdržati od novog nasilja i provokacija”, naglasio je Stoltenberg, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Srnu.

Dvojica diplomata koja su prisustvovala sastanku rekli su da je, uprkos negodovanju prošle godine među pojedinim evropskim saveznicima Alijanse zbog strategije SAD na Bliskom istoku, današnji susret protekao bez problema.

Prema njihovim riječima, niko od predstavnika nije se usprotivio zvaničnicima američkog State Departmenta i Ministarstva odbrane koji su se prisutnima obraćali putem video-linka.

Diplomate dodaju da nije bilo razgovora niti kritika najavljenom listom meta koju je iznio predsjednik SAD-a Donald Trump ukoliko bi Iran uzvratio napadima na Amerikance.

Susret je, uglavnom bio usmjeren na odluku NATO-a da suspenduje misiju obuke u Iraku nakon što je parlament te zemlje usvojio rezoluciju u kojoj se traži odlazak stranih snaga.

Misiju NATO-a u Iraku čini nekoliko stotina instruktora, savjetnika i propratnog osoblja iz članica i drugih zemalja partnera.

(StarMo)