Naslovnica Život Jedino selo koje nema vodu

Jedino selo koje nema vodu

916
Screenshot: FTV

Mostar/Čapljina — Selo Stanojevići je povratničko naselje u koje su se vratili Bošnjaci protjerani tokom rata na ovom području. No, i 25 godina poslije završetka rata, ovo mjesto nije uvezano na vodovodni sistem, javila je Federalna televizija.

Mještani se snabdijevaju kako znaju, najčešće sami plaćaju cisterne koje im dovoze vodu za piće.

„Nas interesuje, a i boli nas, što smo to mi jedni u opštini ili općini, koji nemamo vodovod?! Imamo nekih usmenih izjava da bi se nešto ovdje radilo, ali niko konkretno nije nama rekao dokle se s tim došlo i šta se uradilo!“, kaže Osman Peco, mještanin Stanojevića, prenosi federalna.ba.

„Pred svake izbore obećavaju, biće ovo, biće ono. Međutim, čim izbori prođu, sve stopiraju. Nemamo novaca, kažu… Tako da uvijek izvisimo!“, smatra Remzo Rahimić, mještanin Stanojevića.

Iz Gradske uprave Čapljine još nemaju konkretan odgovor zašto ovo naselje do sada nije uvezano u vodovodni sistem, koji je svuda oko Stanojevića. Kažu da će vodu do sela, po svemu sudeći, dovesti Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH.

„Jedno jedino povratničko naselje koje trenutno nema vodu jesu Stanojevići, iz prostog razloga jer se nalaze na samom rubu, na granici, između Čapljine i Mostara. Sada se pojavilo JP Autoceste koje zbog odmorišta koje imaju u blizini Stanojevića trebaju vodu, i oni su preuzeli na sebe tu brigu da pože cijevi i dovedu vodu“, rekao je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

U Autocestama koje izvode radove u blizini kažu da zaista to i namjeravaju uraditi, jer je voda potrebna i njima. Uradili su glavni projekat i uručili ga Gradu Čapljini.

„Očekivati je da će sve te pripreme biti završena u narednih nekoliko mjeseci. Tada bi trebala krenuti gradnja. Opbvisno o vremenu ona bi trajala nekih 4-5 mjeseci“, kazao nam je Bože Talić, inžinjer u JP Autoceste FBiH.

Dakle, ako sve bude kako je najavljeno, Stanojevići bi rebali dobiti vodovod, najkasnije do sredine iduće godine. Ipak, ovo nije prvi put da su ovakva obećanja davana. Mještani kažu da više nemaju povjerenja ni u koga, dok ne vide konkretna djela u stvarnosti.

(StarMo)