Naslovnica BiH Je li Covax mehanizam konačno “proradio”?

Je li Covax mehanizam konačno “proradio”?

592

Sarajevo — Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je, nakon sastanka sa entitetskim premijerima i ministrima zdravstva 31. marta, izjavila kako će u Bosnu i Hercegovinu od aprila do juna stići nova isporuka vakcina iz COVAX mehanizma.

“COVAX mehanizam je konačno proradio. Sljedeća vakcina koja stiže u BiH je AstraZeneca koja će doći oko 22. ili 23. aprila i to je 81.600 doza. Sljedeće je da ćemo dobiti 100.620 doza Pfizera do kraja juna mjeseca. Ne znamo da li se radi o manjim količinama, da li će vakcine stizati više puta ili odjednom, te informacije nemamo”, istakla je Gudeljević, najavljujući i da se u istom periodu očekuju isporuke vakcina u okviru EU mehanizma, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Od ugovora s Austrijom očekujemo negdje oko 120.000 vakcina, marke Pfizer, dok od Poljske postoji šansa da dobijemo 380.000 doza vakcine AstraZenece“, rekla je Gudeljević.

Do sada je BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, došla do skoro 182.000 vakcina protiv korona virusa.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno da će Vlada Malezije donirati Bosni i Hercegovini 50.000 vakcina protiv COVID-19. Kako je saopšteno riječ je o vakcinama kineskih proizvođača.

Bosna i Hercegovina se u nabavci vakcina protiv korona virusa oslanja na COVAX mehanizam, te na donacije.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Zbog kašnjenja u isporuci, bosanskohercegovački entiteti – Republika Srpska (RS) i Federacija BiH (FBiH), samostalno su krenuli u nabavku vakcina. Za direknu nabavku odlučili su se u drugoj polovini ove godine i to deset mjeseci nakon izbijanja pandemije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)