Naslovnica Mostar “Javna tajna” u Aluminiju

“Javna tajna” u Aluminiju

733
foto arhiva

Mostar — Među preostalim radnicima mostarskog Aluminija više nema nade da bi se proizvodnja u tom poduzeću ponovno mogla pokrenuti. U ovom mjesecu i preostalih 365 radnika koji su fabriku, pogotovo pogon livnice, pripremali za aktiviranje očekuju otkaze. To je, rekli su za FTV, javna tajna. Time bi Aluminij kakvog smo nekada poznavali konačno prestao postojati.

Za radnike Aluminija dobrih vijesti ni nakon pet mjeseci nema. Finansijska konsolidacija produžena na još dvije godine ne znači im ništa jer su uvjereni da je decembar mjesec u kojem će Aluminij definitivno prestati postojati. Očekuju otkaze poput kolega koji su otišli još u augustu.

“Svjedoci smo da dosad nije pokrenuta proizvodnja koju su pompezno najavljivali u tri faze. Umjesto te tri faze radnici su dobili otkaze i to samo u dvije faze”, kaže radnica Aluminija Ela Halilhodžić.

Da su otkazi za preostale radnike izvjesni te da je pokretanje proizvodnje do kraja godine bilo samo neutemeljeno obećanje, dala je naslutiti i nedavna izjava Jelke Miličević, federalne dopremijerke i ministrice finansija.

“Ovi što su ostali, ako ne bude rješenja da se nastavi proizvodnja i da se oni uposle, vjerovatno će se i oni rješavati. Niko neće ostati oštećen. Stvorit će se preduslov da su privremeno tehnološki višak. Ako se bilo šta pokrene po zakonu, oni će se sukcesivno vraćati u proizvodnju”, kazala je Miličević.

Jedina iole ozbiljnija ponuda za Aluminij bila je od izraelsko-kineskog konzorcija, ali i oni, uz ostalo, traže povlaštenu cijenu električne energije. To Vlada ne može osigurati. No, osigurala je na posljednjoj sjednici milion maraka za ispalatu plata, struju i održavanje opreme. Dalje, ko zna.

“Dovedeni smo u situaciju kada moramo moliti da nam se da otkaz i pošalje nas kući. Radnici su svoj dio posla odradili uredno, očistili elektrolizu i pripremili je za ponovno pokretanje za neke investitore”, kaže radnica Aluminija Tanja Jovanović.

Aluminij i dalje „češljaju“ federalni inspektori, a tužilaštvo još šuti o istrazi za teški kriminal koji ga je, evidentno je, bacio na koljena s dugom od 400 milona maraka, a radnike poslao na berzu rada ili u inostranstvo.

(StarMo)