Naslovnica Politika Javio se Grigorije: Patrijarh ne može da bude neko ko kalkuliše

Javio se Grigorije: Patrijarh ne može da bude neko ko kalkuliše

324

Berlin — “Kao crkveni lider i kao čovjek imam obavezu, ali i potrebu, da govorim istinu. A istina, kao što dobro znamo, neretko može da boli. I ne samo da može da boli onoga kome je upućena, već može da boli i onoga ko je izgovara. Ali to što nas istina može zaboleti nipošto ne znači da treba da je prećutkujemo” – kazao je za DW vladika Grigorije.

Tvrdi i “da neće biti političar”, a o izboru novog patrijarha kaže da to treba da bude “neko ko će znati da se usprotivi ako bude potrebno, radi zaštite višeg dobra”.

Smatra da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima dovoljno takvih ljudi „koji imaju svoj stav, koji imaju jasan pristup, koji imaju i duhovnu i umnu i istorijsku i predanjsku dimenziju postojanosti.

“Patrijarh ne može da bude neko ko kalkuliše, ko pokušava da nadmudri sve, pa onda na kraju ispadne da je nadmudrio jedino samog sebe. Prosto to treba bude neko ko ima jasan, nedvosmislen i slobodan hrišćanski stav, i ko je spreman da takav stav brani od svih uticaja koji bi želeli da ga svetu prikažu drukčijim ili da ga relativizuju ili razvodne” – kazao je vladika Grigorije.

(StarMo)