Naslovnica Politika Jasna poruka: Lideri koji prijete ovim stvarima moraju odgovarati

Jasna poruka: Lideri koji prijete ovim stvarima moraju odgovarati

125

Sarajevo — Nakon što je Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, nametnuo u utorak odluku kojom će se Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti 12,52 miliona maraka za organizaciju oktobarskih općih izbora, oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Država u BiH.

“Pozdravljamo… odluku visokog predstavnika Schmidta da zaštiti demokraciju u BiH tako što će CIK-u osigurati puni iznos sredstava potrebnih za organizaciju općih izbora 2. oktobra”, saopćili su iz ove ambasade, prenio je Radio Slobodna Evropa.

“Također pozdravljamo izmjene i dopune Visokog predstavnika na Zakon o finansiranju institucija BiH i Izborni zakon BiH, koji će pomoći da se osigura da sredstva za izbore u ovoj zemlji u budućnosti više ne mogu biti taoci nedobronamjernih političkih aktera”, dodaje se u saopćenju.

Iz Ambasade SAD-a su naveli kako je “žalosno je da su neodgovorni lideri odlučili nepoštivati temeljna prava građana BiH u ovoj demokraciji koristeći izbore kao političko cjenkanje”.

“Periodični, slobodni i pošteni izbori garancija su Daytona i temeljno pravo zajamčeno u ustavu BiH. Međunarodna zajednica će nastaviti koristiti alate koji su joj na raspolaganju kako bi zaštitila integritet i funkcionalnost i Daytonskih i institucija BiH. Politički lideri koji prijete i jednom i drugom moraju odgovarati”, naglasili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Iz Misije OSCE-a u BiH saopćeno je da su bili razočarani činjenicom da Vijeće ministara BiH nije ispoštovalo svoju pravnu obavezu da blagovremeno odobri sva sredstva potrebna za održavanje Općih izbora 2022. godine.

”Odgovornost da se izbori provedu redovno i na vrijeme, kako je to propisano Ustavom i Izbornim zakonom BiH, jedna je od ključnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a. CIK je raspisao izbore za 2. oktobar, u skladu sa važećim zakonodavstvom BiH, te se nadamo da će svi građani i građanke BiH iskoristiti ovo svoje demokratsko pravo u oktobru”, poručili su iz OSCE-a.

(StarMo)