Naslovnica Život Japanski lijek skraćuje oporavak od Covida-19

Japanski lijek skraćuje oporavak od Covida-19

195

Tokyo — Japanska kompanija Fujifilm objavila je u srijedu da je njen lijek Avigan, već odobren za tešku gripu, omogućio “statistički značajno” smanjenje vremena ozdravljenja pacijenata oboljelih od covida-19.

Od 156 pacijenata uključenih u kliničko testiranje III faze u Japanu, prosječno trajanje oporavka je bilo 11,9 dana za one koji su liječeni lijekom Avigan i 14,7 dana za one koji su dobivali placebo, objašnjava kompanija u saopćenju.

Kraj oporavka je određen kada koronavirus više nije bio otkriven putem PCR testova i ublaženi su ili su nestali drugi simptomi poput temperature, prenose hrvatski mediji.

Kliničko testiranje je bilo usmjereno na pacijente s lakšim upalama pluća povezanim s covidom-19.

Kliničko testiranje vođeno od marta, sada završeno, nije otkrilo nikakve nove opasnosti za zdravlje povezane s uzimanjem Avigana, precizira Fujifilm.

Kompanija će sada provesti “detaljnu analizu podataka” skupljenih tokom testiranja i predviđa u oktobru predati zahtjev za komercijalno odobrenje lijeka za covid-19 u Japanu.

Lijek Avigan (favipiravir) je dozvoljen od 2014. u Japanu, ali samo za liječenje teških slučajeva gripe kada standardni lijekovi nisu bili efikasni.

Avigan je kontraindiciran za trudnice jer su testiranja na životinjama pokazala da utječe na razvoj fetusa.

Japanska vlada puno očekuje od tog lijeka i tražila je od Fujifilma da poveća proizvodnju i isporuči besplatne uzorke nekim zemljama koje su ga tražile.

Japan je već u maju odobrio lijek Veklury (remdesivir) američkog Gileada i osigurao isporuke stotine miliona doza raznih vakcina protiv covida-19.

(StarMo)