Naslovnica Mostar “Japanske trešnje pod napadom neodgovornih pojedinaca”

“Japanske trešnje pod napadom neodgovornih pojedinaca”

628

Mostar — Odjel za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara upozorava na devastacije na stablima japanskih trešanja zasađenih u centralnom gradskom parku Zrinjevac, a koje se događaju kontinuirano posljednja tri mjeseca.

“Nažalost, ove godine kao nikada do sada sadnice trešanja su pod napadom neodgovornih pojedinaca koji lome grane berući cvjetove japanske trešnje, pri tome trajno oštećujući krošnje stabala i degradirajući izgled stabla berbom cvjetova. Šest novih mladih sadnica u potpunosti je polomljeno, dok su na većini sadnica vidljiva brojna mehanička oštećenja”, saopćeno je iz Grada Mostara.

Dodaju kako se japanske trešnje u Mostaru na urbanim javnim površinama sade od 70-ih godina prošlog stoljeća, iako je intenzivna sadnja počela saradnjom Grada Mostara s NVO japanskom organizacijom IPIL IPIL no KAI, kojoj se Grad zahvaljuje na introdukciji kultivara Beni Yutaka, Kawazu, Kouka i Yoshino.

“Navedene sadnice u Parku Zrinjevac izvor su repromaterijala u vegativnoj proizvodnji novih sadnica, tako da njihova devastacija i lomljenje imaju direktan uticaj na daljnju proizvodnju novih sadnica, na taj način ostajemo bez dragocjenih kalem grančica. Napominjemo i molimo posjetioce parka da se sa više pažnje i poštivanja odnose prema stablima japanskih trešanja kao i ostaloj javnoj imovini parka”, navode iz Grada.

Tokom ove godine, kako kažu, uočili su i prve plodove na stablima divlje planinske japanske trešnje.


“Važno je upozoriti kako plodovi nisu pogodni za jelo i molimo da se ne beru, jer oni isključivo služe za daljnju proizvodnju kalem podloga koje nam služe u procesu proizvodnje novih sadnica”, stoji u saopćenju.

(StarMo)