Naslovnica Život Japan se sprema za izbore: Raspušten parlament…

Japan se sprema za izbore: Raspušten parlament…

62
Fumi Kishida

Tokio — Japan je u četvrtak raspustio svoj parlament, pripremajući se za izbore krajem mjeseca koji će novog premijera Fumija Kishidu suprotstaviti nepopularnoj opoziciji u borbi oko toga tko može poboljšati ekonomiju pogođenu pandemijom.

Kishida ima podršku javnosti 11 dana nakon preuzimanja dužnosti, pokazuju ankete, što govori o njegovu cilju da zadrži većinu u donjem domu za svoju Liberalno demokratsku stranku (LDP) i njezina koalicijskog partnera Komeito.

Osvrćući se na proteklih 11 dana, Kishida je rekao kako je imao jako zauzet raspored, ali da se ne osjeća umorno već ispunjeno.

Glasači žele vladu koja ima planove za odlučne mjere za okončanje pandemije i obnovu privrede. Nedavno ispitivanje lista Sankei pokazalo je da oko 48 posto ispitanika kaže da želi da Kishidina administracija najviše radi na suzbijanju pandemije, nakon čega slijedi oporavak ekonomije i zapošljavanje.

Kishidina stranka promovira njegovo nastojanje da uvede mjere protiv koronavirusa, uključujući isporuku oralnih antivirusnih lijekova ove godine, kao i njegovu viziju ostvarenja “novog kapitalizma” koji se fokusira na ekonomski rast i preraspodjelu bogatstva.

(StarMo)