Naslovnica Izdvojeno Janjić: Vrijeme politike Milorada Dodika je prošlo

Janjić: Vrijeme politike Milorada Dodika je prošlo

741
Dušan Janjić

Beograd — “Milorad Dodik trenutno opstaje na činjenici da nema alternativu u Republici Srpskoj. On čim vikne – srpstvo je ugroženo, svi se postroje [opozicija]. Kritikuju oni Dodika, ali glasaju za sve što on kaže”, rekao je član Foruma za etničke odnose iz Srbije Dušan Janjić u intervjuu za Al Jazeeru.

“Vreme politike Dodika je prošlo, njegova lična energija je islužena. Dodik o referendumu [odcjepljenje entiteta RS od BiH] govori još od 2011, ili koje već godine, ali ne pomera stvari nigde. Kada će Dodik otići sa političke scene? Očigledno da Mirko Šarović i opozicija nisu na nivou da mogu promeniti stanje u Republici Srpskoj. Ako neko očekuje da će se Dodik sam skloniti, ili da neko s polja to uradi, to se neće desiti”, kaže Janjić, sociolog i hroničar socio-političkih lomova na Zapadnom Balkanu u novijoj historiji.

Janjić “ne vidi direktnu povezanost najnovije kriza u Bosni i Hercegovini sa predsjednikom Vučićem”.

“Prije bih rekao da je on tu uvučen. Mislim da je njegova reakcija nedovoljno osmišljenja. Očigledno je neki novi momenat u igri”, kaže Janjić, komenatarišući Vučićevu izjavu „prvo će ići na zemljište RS-a, šume, pa na škole, vrtiće, crkve…“, ocijenjena kao dokaz Vučićeve umiješanosti u izazivanje krize u BiH.

(StarMo)