Naslovnica Mostar Jahić: Zakon je najbolje rješenje za Mostar!

Jahić: Zakon je najbolje rješenje za Mostar!

1865
Hamdija Jahić

Mostar – Bivši gradonačelnik Mostara Hamdija Jahić kazao je u ekskluzivnom razgovoru za mostarski ‘Radio gradska mreža ‘(RGM), kako je najbolje rješenje za Mostar „usvajanje posebnog zakona o Gradu Mostaru u Parlamentu FBiH“.

Jahić podsjeća da takva rješenja već postoje i za druge gradove u BiH, pa Zakon o Gradu Mostaru ne bi bio nikakav izuzetak.

Bivši gradonačelnik Mostara smatra kako bi se na taj način izbjegle sve dalje nesuglasice oko Mostara, jer bi se zakonom riješila sva sporna pitanja i to na duži period, a ne samo način popunjavanja Gradskog vijeća i izborna pravila.

„Samim provođenjem izbora smatram da se situacije u Mostaru neće promijeniti, ako se ne urade određene predhodne stvari. Mislim da će se u tom slučaju kriza grada samo produbiti. Mi hitno moramo rješavati probleme u gradu i u to se moraju uključiti svi građani. Mostar mora biti zajednički grad svih građana i ne treba mu nikakva ‘reorganizacija’ – kazao je za RGM radio i emisiju „Stanje stvari“, Hamdija Jahić.

Dodaje i kako treba posebno jačati lokalne nivoe Gradske uprave poput Mjesnih zajednica kako bi građani u svojoj sredini mogli rješavati sve probleme.

Jahić se zalaže i za uvođenje u Mostaru institucije „zamjenika gradonačelnika“, kao što je to već rješeno u recimo Banja Luci ili Sarajevu.

Cijeli razgovor sa Jahićem poslušajte u priloženom sadržaju…

(StarMo)