Naslovnica BiH Jablanica: U subotu godišnjica bitke na Neretvi

Jablanica: U subotu godišnjica bitke na Neretvi

435
sa obilježavanja u Sarajevu 4. maja; foto: SABNOR

Mostar/Sarajevo — U subotu, 9. maja, u povodu obilježavanja 77 godina od Bitke za ranjenike i 75 godina pobjede nad fašizmom, u Jablanici na platou ispred Muzeja Bitke za ranjenike sa početkom u 12,05 sati delegacije SABNOR BiH, Općine Jablanica, UABNOR Jablanica i društva Josip Broz Tito iz Jablanice položit će cvijeće i obratiti se medijima.

To je najavljeno iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine.

Iz SABNOR-a podsjećaju da su u povodu obilježavanja 40 godina od smrti Josipa Broza Tita, delegacija Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine, te predstavnici brojnih boračkih udruženja iz Sarajeva položili cvijeće na spomenik drugu Titu u Kampusu Univerziteta u Sarajevu “i odali poštu čovjeku koji je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u istoriji”.

“Bilo je to dirljivo sjećanje na vrijeme rasta i napretka BiH društva, ali i podsjećanje da i danas imamo šta učiti i naučiti od Josipa Broza. Širom Bosne i Hercegovine brojna udruženja antifašista, takođe, su na biste druga Tita i druga spomen obilježja položili cvijeće, te organizirali druge oblike sjećanja i odavanja pošte”, navodi se u saopštenju.

Obilježavanje četrdesetogodišnjice smrti Josipa Broza Tita uvod je u niz majskih aktivnosti antifašista, navode iz SABNOR-a i ističu kako je sve skromnije u obimu zbog mjera zaštite od širenja corona virusa, “ali ne manje važno i dostojanstveno”.

(StarMo)