Naslovnica Život J. Koreja: Nagli porast slučajeva koronavirusa

J. Koreja: Nagli porast slučajeva koronavirusa

321
foto: agencije

Seoul — Južna Koreja je pojačala mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa (Covid-19) nakon što su potvrđeni slučajevi zaraze drugi dan naglo porasli.

Premijer Chung Sye-kyun kazao je kako je ovo vanredna situacija te da su dva grada, Daegu i Cheongdo, proglašena zonama posebne zaštite, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Također, zemlja je zaključala svoju vojsku nakon što su testovi nekoliko vojnika bili pozitivni na virus. Do 20. februara bila su potvrđena 53 slučaja, a već 21. februara zabilježena su 52 nova.

Ovo je sada druga zemlja po broju oboljelih nakon Kine i kruzera u Japanu. Prvi smrtni slučaj potvrđen je 20. februara u gradu Cheongdo. Riječ je o muškarcu koji je dugotrajno liječen u mentalnoj zdravstvenoj ustanovi, a osim njega zaraženo je još 14 pacijenata.

Stanovnicima četvrtog najvećeg grada u ovoj zemlji Daeguu savjetovano je da ostanu kućama nakon što je utvrđeno da se koronavirus proširio u crkvi tokom vjerskog obreda na kojem je učestvovalo oko 400 vjernika. Obredi se sada održavaju putem interneta, a ulice grada u kojem živi 2,5 miliona ljudi su prazne.

Virus se nastavio širiti i globalno, a do sada je potvrđeno 1.000 oboljelih i nekoliko smrtnih slučajeva u Aziji, Evropi, SAD-u i Africi.

Novi virus, za koji se smatra da potiče iz provincije Hubej u Kini, uzrokuje respiratornu bolest zvanu Covid-19.

Broj preminulih od zaraze Covid-19 u Kini porastao je na 2.236, saopćeno je iz Kineske zdravstvene komisije, prenio je TASS.

U saopćenju se navodi da se u Kini do sada oporavilo 18.264 ljudi. Broj žrtava bolesti, koju izaziva virus, porastao je za 118 u posljednja 24 sata.

Ukupan broj zaraženih prešao je 75.400, nakon što je potvrđeno 889 novih slučajeva.

Najveći broj žrtava u posljednja 24 sata prijavljen je u pokrajini Hubej, gdje je preminulo još 115 ljudi.

Kineske vlasti prijavile su pojavu novog virusa SARS-CoV-2 krajem decembra 2019. godine, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu vanrednu situaciju zbog širenja zaraze.

(StarMo)