Naslovnica BiH “Izvori”: Mehmedagiću uzeli diplomu…

“Izvori”: Mehmedagiću uzeli diplomu…

341

Banja Luka — Ministarstvo za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a odbilo je žalbu Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci i potvrdilo nalaz inspekcije te poništilo diplomu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, saznaje Srpskainfo, prenosi Klix.

“Ovo rješenje je konačno i protiv njega nije dopuštena žalba. Univerzitetu za poslovne studije je ostavljena mogućnost pokretanja upravnog spora pokretanjem tužbe pred nadležnim okružnim sudom”, rekao je izvor blizak portalu Srpskainfo.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve sigurnosne agencije su dostavile te podatke, osim OSA-e.

Nakon toga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo Inspektoratu RS-a da provjeri Mehmedagićevu diplomu i tada su utvrđeni brojni propusti.

Između ostalog, ispite su mu priznavali profesori koji nisu bili imenovani za to, a u skoro svim dokumentima i prijavama za ispit su uočeni brojni propusti.

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić branio se kako je njegova diploma uredno stečena te da ova afera predstavlja pokušaj da se preko Inspektorata RS diskredituju direktor i OSA BiH.

(StarMo)