Naslovnica Region Izvori iz EU: Sporazum Srbija-Rusija “posljednja kap”

Izvori iz EU: Sporazum Srbija-Rusija “posljednja kap”

131

Brisel — Izvori RSE iz Evropske unije (EU) smatraju da je malo vjerovatno da će Srbiji biti ukinuti evropski fondovi zbog neusaglašavanja sa sankcijama protiv Rusije, jer će, kako navode, time biti pogođeni građani.

Međutim, evropske diplomate najavljuju oštriju briselsku retoriku prema Beogradu.

“Godinama je predsjednik Vučić uspješno igrao dvostruku igru, međutim 24. februar je promijenio igru i on ne može više da manevriše”, rekao je jedan sagovornik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela.

EU je nakon ruske agresije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, uvela više paketa sankcija Moskvi. Srbija je, pored Turske, jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja se nije pridružila tim sankcijama.

Sagovornik RSE je naveo da je posljednji “nepotrebni” dogovor Selaković-Lavrov pogoršao situaciju.

“I mi ćemo od sada ojačati našu retoriku i tražiti od Srbije da pokaže koji je njen strateški izbor. Strateški izbor Srbije je bila EU, stoga sve što tražimo jeste da to dokažu i u praksi”, dodao je.

Plan konsultacija Srbije i Rusije koji su potpisali u New Yorku 23. septembra šefovi diplomatija Sergej Lavrov i Nikola Selaković za evropske zvaničnike predstavlja “posljednju kap”.

Neki sagovornici RSE iz Brisela, koji su željeli ostati anonimni, su ovaj potez ocijenili “direktnim šamarom EU”.

Prva naznaka zaoštrenog rječnika, kako se najavljuje, bit će predstojeći paket o proširenju, koji će Evropska komisija objaviti 12. oktobra.

U tom dokumentu će se, prema najavama, jasno staviti do znanja slika stanja odnosa zvaničnog Beograda prema zajedničkim evropskim vrijednostima odnosno pitanje relacija Srbije sa Rusijom.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)