Naslovnica Politika Izvještaj: Trump “podrio nacionalnu sigurnost”

Izvještaj: Trump “podrio nacionalnu sigurnost”

333
Donald Trump

Washington — Demokrate, koje u u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, objavile su izvještaj u kojem su navele da je Trump zloupotrebio položaj da bi pobijedio 2020. godine, traženjem stranog miješanja u izbore, da je podrio nacionalnu sigurnost i naložio kampanju bez presedana za opstrukciju Kongresa.

“Istraga o opozivu razotkrila je višemjesečne napore predsjednika Trumpa da koristi svoj položaj da bi tražio strano miješanje u izbore 2020. godine, u svoju korist”, navodi se u izvještaju na 300 strana i dodaje da je “predsjednik tražio od novoizabranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da javno objavi istragu političkog rivala, kojeg se po svemu sudeći najviše plašio, bivšeg potpredsjednika Joe Bidena i diskreditovane teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u predsjedničke izbore 2016. godine”, prenosi Glas Amerike.

Demokrate optužuju Trumpa da je iskoristio američku vojnu pomoć i mogućnost za posjetu Bijeloj kući da bi natjerao svog ukrajinskog kolegu “da mu ispuni političke zahtjeve”.

“Plan predsjednika Trumpa podrio je američku vanjsku politiku prema Ukrajini i našu nacionalnu sigurnost u korist dvije politički motivisane istrage koje bi pomogle njegovoj kampanji za reizbor”, navodi se u izvještaju, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)