Naslovnica Život Izvještaj: Pandemija u Evropi iskorištena za udar na nezavisne medije

Izvještaj: Pandemija u Evropi iskorištena za udar na nezavisne medije

463
foto arhiva

Beč — Međunarodni institut za štampu (IPI), sa sjedištem u Beču, navodi u najnovijem izvještaju da su vlade “zabrinjavajuće velikog broja evropskih zemalja”, naročito u istočnoj i centralnoj Evropi, iskoristile trenutnu zdravstvenu krizu kao izgovor za ograničavanje slobodnog protoka informacija, kao i za udar na nezavisne medije.

U statističkom pregledu slučajeva kršenja slobode medija, datom po regijama svijeta, IPI navodi da je u Evropi zabilježeno osam slučajeva hapšenja ili tužbi protiv novinara, dva slučaja ograničavanja pristupa informacijama, pet slučajeva cenzure, četiri slučaja prestroge regulative kada je riječ o lažnim vijestima, kao i devet slučajeva verbalnih ili fizičkih napada, što ukupno čini 28 slučajeva – više nego u bilo kom drugom dijelu svijeta.

Slijede azijsko-pacifička regija sa ukupno 23 slučaja, Afrika sa 19, američki kontinent sa 14 i regija Bliskog istoka i sjeverne Afrike, sa 11 slučajeva, prenosi Tanjug.

Kako navodi IPI, najozbiljnija prijetnje po slobodu medija do sada su uočene u Mađarskoj i Rusiji, gdje je, navodi se, “pandemija iskorištena za pooštravanje kontrole nad informiranjem”.

(StarMo)