Naslovnica Život Izvještač UN-a poziva na ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji

Izvještač UN-a poziva na ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji

72
foto arhiva - ilustracija

Pjongjang — Najranjivije kategorije stanovništva u Sjevernoj Koreji u riziku su od gladi nakon što su zahvaćene dubljom izolacijom tokom pandemije COVID-19, i sankcije UN-a uvedene radi njenih nuklearnih i raketnih programa trebaju biti ublažene, navodi istražitelj UN-a za ljudska prava u dokumentu u čiji je uvid imao Reuters.

– Pogoršana humanitarna situacija mogla bi se pretvoriti u krizu i podudariti s “teškom apatijom” prema patnjama sjevernokorejskog naroda – tvrdi Tomas Ojea Quintana, specijalni izvještač UN-a o ljudskim pravima u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

– Sankcije koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a trebaju se razmotriti i ublažiti kada bude neophodno organizirati humanitarnu pomoć i omogućiti promociju prava na adekvatan životni standard običnih građana – navodi on u završnom izvještaju Generalnoj skupštini UN-a koji će biti predstavljen 22. oktobra.

Sjeverna Koreja ne priznaje mandat Ojea Quintane niti sarađuje s njim, i njena misija u sjedištu UN-a u Ženevi nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. Vlada u Pyongyangu ne prima pitanja stranih medija.

Čelnik Sjevera Kim Jong Un u junu je izjavio da je situacija s hranom “napeta” zbog prirodnih katastrofa u prošloj godini i priznao je da su građani morali podnositi žrtve tokom pandemije. U aprilu su sjevernokorejski zvaničnici nazvali izvještaj UN-a o pothranjenosti djece “teškom laži”.

Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan slučaj COVID-19 i uvela je stroge mjere protiv širenja virusa, među kojima su zatvaranje granica i zabrana putovanja unutar zemlje.

– Brojni Sjevernokorejci koji se oslanjaju na komercijalne aktivnosti duž granice s Kinom ostali su, međutim, bez prihoda, i to je pojačano posljedicama sankcija – tvrdi Ojea Quintana.

(StarMo)