Naslovnica Mostar Izveli “performans”, pa mostarske gradske vijećnike darivali “kamenčićima”

Izveli “performans”, pa mostarske gradske vijećnike darivali “kamenčićima”

205

Mostar — Članovi Građanske inicijative „Kuti“ su izveli danas “performans darivanja gradskih vijećnika Grada Mostara kamenčićima iz Kuta”.

Simbolično darivanje je održano “u cilju skretanja pažnje na problem kamenoloma u lokalnoj zajednici Kuti Livač”.

Eksploatacijski radovi su počeli prošlog ljeta, tvrdi se, “bez dozvola, što je utvrđeno i inspekcijskim nadzorom nakon čega su radovi obustavljeni”. Međutim, sporni kamenolom, koji ugrožava interes i zdravlje svih građana koji žive u njegovoj blizini, još uvijek nije isključen iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara, uprkos njihovim brojnim zahtjevima – naveloi su iz ove Građanske inicijative.

U svom obraćanju vijećnicima, kroz performans, članovi inicijative su dostavili i pismo gdje su se zahvalili odgovornima u gradu Mostaru za „brigu“ o svojim građanima, darujući im kamenčiće sa kamenoloma kao vid zahvale za njihov doprinos što kamenolom još uvijek nije izbrisan iz prostornog plana.

Kamenčiće su lično donijeli jer nisu željeli vijećnike izložiti potencijalnoj opasnosti od mina, obzirom da je u neposrednoj blizini lokaliteta kamenoloma neočišćeno minsko polje.

„Ovim putem, svim vijećnicima koji nisu podržali inicijative građana i drugih vijećnika, kao i predsjedniku gradskog vijeća, prenosimo hladne pozdrave mještana Kuta koji su u njihovom predanom radu prepoznali značajan doprinos kako bi kamenolom Kuti što prije počeo sa svojim radom“, naveli su iz Inicijative “u satiričnom tonu” – stoji u saopštenju za javnost.

(StarMo)