Naslovnica BiH Izručen iz SAD zbog sumnje na ratne zločine u BiH

Izručen iz SAD zbog sumnje na ratne zločine u BiH

204
izručeni Kostrjevac

Sarajevo — Nakon izručenja na teritoriju BiH, policijski djelatnici Granične policije i Sudbene policije BiH, lišili su slobode Kostrjevac Adema, rođenog 1961. godine u Zvorniku.

Protiv navedenog je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven je i lociran u suradnji sa partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH.

Posebni odjel za ratne zločine, traga za navedenim optuženim koji se terete da je tijekom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, tako što je počinio zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve srpske nacionalnosti.
Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći.

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.

Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnost partnerskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Ministarstvu pravde (DOJ), na suradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su sudjelovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.

(StarMo)