Naslovnica Život Izreal: Pozvali čelnika UAE u posjetu

Izreal: Pozvali čelnika UAE u posjetu

255

Jerusalem — Izraelski predsjednik u ponedjeljak je pozvao de facto čelnika Ujedinjenih Arapskih Emirata da posjeti Jerusalem, hvaleći njegovu ulogu u postizanju “plemenitog i hrabrog” sporazuma o normalizaciji veza Izraela i UAE.

Obje zemlje objavile su u četvrtak da će razviti zvanične odnose u okviru sporazuma uz američko sponzorstvo čija bi provedba mogla preoblikovati bliskoistočnu politiku u obimu od palestinskog pitanja do bavljenja Iranom – zajedničkim neprijateljem Izraela i arapskih država iz regije Zaliva.

Sporazum je izazvao bijesnu reakciju i nezadovoljstvo u većem dijelu arapskog svijeta i u Iranu, ali i na tihu dobrodošlicu u regiji Zaliva.

– U ovim sudbonosnim danima, čelništvo se mjeri njegovom hrabrošću i sposobnošću da bude avangardno i dalekovidno – napisao je izraelski predsjednik Reuven Rivlin u pismu šejhu Mohammedu bin Zayedu al-Nahyanu, krunskom princu Abu Dhabija.

– Nemam nikakve sumnje da će buduće generacije cijeniti način na koji ste vi, hrabri i mudri čelnici, ponovo pokrenuli govor mira, dijalog između naroda i religija, saradnju i obećavajuću budućnost – piše Rivlin.

– Uime naroda Izraela i moje lično, koristim ovu priliku da pozovem vaše visočanstvo da posjeti Izrael i Jerusalem i da bude naš cijenjeni gost – navodi Rivlin u pismu koje je njegov portparol objavio u javnosti, javlja Reuters, a prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)