Naslovnica Politika Izraelski list o BiH: Prešutno odobravanje Evrope

Izraelski list o BiH: Prešutno odobravanje Evrope

139

Sarajevo — Ponovljeni pozivi Milorada Dodika na odcjepljenje Republike Srpske nikada nisu bili opipljiviji, a njegovo ratno huškanje nailazi na prešutno odobravanje pa čak i podršku nekih zemalja članica Evropske unije, gdje se ističe Viktor Orban, mađarski premijer, piše izraelski Haaretz, a prenosui televizija N1.

Telavivski dnevnik podsjeća kako je Narodna skupština Republike Srpske prošlog mjeseca izglasala povlačenje iz Oružanih snaga, poreznog sistema i pravosuđa BiH, a ovim secesionističkim akcijama se nisu na odgovarajući način pozabavile ni relevantne državne institucije niti međunarodni visoki predstavnik.

“Nije Dodikovo ratno huškanje ono što brine obične građane koliko šutnja ili prešutno odobravanje, pa čak i podrška koja dolazi iz nekih zemalja članica EU. Jedan od najčvršćih pristaša Dodika i njegovih iredentističkih planova je Mađarska i njezin desničarski premijer Viktor Orban”, navodi se u tekstu.

Haaretz dalje podsjeća kako je upravo mađarski premijer na nedavno održanoj novinskoj konferenciji govorio o proširenju EU, a Bosnu i Hercegovinu i njenu integraciju u EU označio kao “izazov integriranja zemlje sa dva miliona muslimana”.

Ova izjava je izazvala niz reakcija, uključujući onu člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, Šefika Džaferovića, koji ju je ocijenio kao “sramnu i nepristojnu”, a Orbanovu ideologiju kao “radikalnu, ksenofobičnu i rasističku”.

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je oštro reagirala, ističući kako su “bosanski muslimani integrirani Europljani i živi dokaz da je islam i europska religija”, a poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović Orbanove riječi je označio kao problematične ne samo za Bošnjake već i za ostatak Europe.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)