Naslovnica Život Izraelski avioni gađali ciljeve u Gazi

Izraelski avioni gađali ciljeve u Gazi

112
foto: agencije - ilustracija

Tel Aviv/Gaza — Izraelski avioni napali su rano jutros nekoliko ciljeva u pojasu Gaze pošto su palestinski ekstremisti ispalili sinoć dvije rakete u pravcu južnog Izraela.

Gađano je, između ostalog, postrojenje za proizvodnju raketa i punktovi za obuku koji pripadaju Hamasu, ekstremističkoj organizaciji koja vlada Gazom, saopštila je izraelska vojska.

Palestinski mediji su izvijestili da su na istoku Gaza Cityja razbijeni prozori, a izvještaja o žrtvama nije bilo, prenose federalna.ba i Beta.

U petak uvečer ispaljene su rakete na izraelski grad Aškelon na obali Sredozemnog mora, ali ih je presrela protivzračna odbrana i ni jedna organizacija nije preuzela odgovornost za raketiranje kojim je prekinuto višemjesečno zatišje.

Raketni napadi i izraelska artiljerijska i odmazda udarima iz zraka su česti, ali su se uveliko prorijedili posljednjih mjeseci zbog pandemije koronavirusa na obje teritorije.

Hamas je tri puta ratovao s Izraelom, a manjih sukoba bilo je bezbroj.

Ta organizacija sada uglavnom poštuje nezvanični prekid vatre s Izraelom.

Hamasovci, međutim, optužuju Izrael da ne poštuje obaveze na osnovu primirja koje uključuju ublažavanje parališuće blokade palestinske enklave i dozvolu da započnu veliki infrastrukturni projekti.

(StarMo)