Naslovnica Život Izrael: Zastava Libana na Vijećnici Tel Aviva

Izrael: Zastava Libana na Vijećnici Tel Aviva

129
foto: Twitter

Tel Aviv — Zgrada Gradske skupštine Tel Aviva obasjana je u srijedu uveče bojama zastave Libana nakon razorne eksplozije u Bejrutu, u posljednjem gestu iz Izraela koji je sa tom zemljom u tehničkom ratu, javlja agencija France Presse (AFP).

U velikoj eksploziji, koju je prema do sada dostupnim podacima izazvao amonijum nitrat skladišten u luci nekoliko godina, poginulo je najmanje 135, a povrijeđeno više od 5.000 ljudi.

“Čovječnost je ispred svakog sukoba i naša saosjećanja su sa libanskim narodom nakon užasne katastrofe koja ih je pogodila”, naveo je gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Twitter, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Desetine prolaznika na trgu Rabin ispred gradske vijećnice gledali su bijela, crvena i zelena svjetla na prozorima velike zgrade u centru mediteranskog grada upaljena u 19.55.

Stanovnik Tel Aviva Russell rekao je za AFP da je “vrlo ponosan” što živi u takvom gradu.

“Ubijeni su nedužni ljudi i naša srca su s njima. To nema nikakve veze s politikom. To nema veze s granicama”, kazao je.

Kako javlja AFP, ne podržavaju svi u Izraelu gest solidarnosti u Tel Avivu.

Izraelski ministar za pitanja Jerusalima i član stranke krajnje desnice Jevrejski dom Rafi Perez osudio je ovaj potez.

Prema njegovom mišljenju, moguće je i neophodno pružiti humanitarnu pomoć povrijeđenim civilima u Libanu, ali postavljati “neprijateljsku zastavu u centru Tel Aviva moralna je zabluda”.

Izrael i Liban još su tehnički u ratu, dok su napetosti sa snažnim libanskim šiitskim pokretom Hezbollah porasle posljednjih sedmica.

Hezbollah i Izrael bili su u ratu nekoliko mjeseci 2006. godine u kojem je Liban poražen u teškim izraelskim zračnim napadima. U ratu je poginulo više od 1.200 Libanaca, uglavnom civila, i 160 Izraelaca, od kojih većina vojnika.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u utorak uveče, nakon eksplozije, međutim, rekao je da je Vijeće za nacionalnu sigurnost ponudilo pomoć Libanu preko Ujedinjenih nacija. Obraćajući se izraelskom parlamentu u srijedu, Netanyahu je izrazio “saučešće narodu Libana” i rekao da je Izrael spreman da ponudi “humanitarnu pomoć”.

U Pojasu Gaze, na palestinskoj teritoriji stanovnici Khan Iunis-a organizovali su davanje krvi za Bejrut. Izrael strogo kontroliše sve što ulazi i izlazi iz pojasa Gaze, ali lokalne vlasti u Khan Ionisu su rekle da rade sa Crvenim krstom i Crvenim polumjesecom da bi isporučili doniranu krv Libanu, navodi AFP.

Dio Palestinaca je u srijedu uveče palio svijeće u Rafahu, na jugu Gaze, za žrtve eksplozije u Bejrutu.

(StarMo)