Naslovnica Život Izrael: Postoji li veza između cijepljenja i povećanog broja upala srca?

Izrael: Postoji li veza između cijepljenja i povećanog broja upala srca?

162
foto arhiva

Tel Aviv — Izraelsko ministarstvo zdravstva u nedjelju je objavilo da “ispituje mali broj slučajeva upale srca kod ljudi koji su se cijepili cjepivom Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa”, no još nije izvuklo nikakve zaključke.

Pfizer je objavio da nije uočio češću pojavu miokarditisa kod cijepljenih osoba u odnosu na opću populaciju.

Izraelski koordinator za odgovor na pandemiju Nachman Ash kazao je da preliminarna studija pokazuje “desetke slučajeva” miokarditisa među više od pet milijuna cijepljenih osoba, uglavnom nakon druge doze. Ash je kazao kako je nejasno radi li se o neuobičajeno visokom broju i je li povezano s cjepivom. Većina slučajeva uočena je kod osoba u dobi do 30 godina.

– “Ministarstvo zdravstva trenutno ispituje postoji li veća učestalost bolesti i može li se pripisati cjepivu, rekao je Ash.

Ash je kazao kako je slučaj još uvijek pod znakom pitanja i istaknuo da ministarstvo zdravstva tek treba donijeti neke zaključke.

Dokazati vezu bilo bi teško jer miokarditis, stanje koje često prolazi bez komplikacija, može biti izazvano nizom drugih virusa a sličan broj slučajeva bio je prijavljen ranijih godina.

(StarMo)