Naslovnica Život Izrael pooštrava zatvaranje zbog koronavirusa

Izrael pooštrava zatvaranje zbog koronavirusa

176
Benjamin Netanyahu

Jerusalem — Vlada premijera Benjamina Netanyahua odlučila je u četvrtak da pooštri zatvaranje zbog izraelskog koronavirusa nakon što je rekao da je porast broja zaraženih gurnuo naciju na “rub ponora”.

Izrael je vratio zatvaranje, drugo po redu za vrijeme pandemije, 18. septembra. Ali tokom protekle sedmice, broj novih dnevnih slučajeva dostigao je gotovo 7.000 među devet miliona stanovnika, što je ozbiljno opteretilo resurse nekih bolnica.

– Ako ne poduzmemo neposredne i teške korake, doći ćemo do ruba ponora – rekao je Netanyahu u javnim primjedbama pred vladom, prenose bh. mediji.

Nova ograničenja zahtijevaju da se sva preduzeća i radna mjesta, osim onih koja su određena kao esencijalna, prekinu rad na najmanje dvije sedmice, počevši od petka. Spisak će biti objavljen kasnije tokom dana, navodi se u zvaničnom saopćenju, prenio je Reuters.

Ministar finansija Israel Katz i guverner Izraelske banke Amir Yaron protive se novim ograničenjima, prema ministarstvu finansija, koje je procijenilo štetu od trosedmične blokade privrede na oko 35 milijardi šekela (10,06 milijardi dolara).

(StarMo)