Naslovnica Život Izrael počinje klinička ispitivanja vakcine

Izrael počinje klinička ispitivanja vakcine

146
foto: arhiva - ilustarcija

Zagreb/Tel Aviv — Izrael će 1. novembra započeti svoja prva klinička ispitivanja vakcine protiv novog koronavirusa, objavile su u nedjelju vlasti koje pokušavaju obuzdati drugi talas zaraze.

Na samom početku pandemije izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dao zadatak državnom Institutu za biološka istraživanja (IIBR) da razvije vakcinu protiv virusa koji je širom svijeta već usmrtio više od milion ljudi, od kojih 2372 u Izraelu, zemlji koja do sada ima više od 300.000 slučajeva infekcije, prenose hrvatski mediji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutno navodi četrdesetak “kandidata za vakcinu” za koja traju klinička ispitivanja na ljudima širom svijeta (prema 11 sredinom juna).

Deset vakcina je u najnaprednijoj, 3. fazi, u kojoj se mjeri efikasnost vakcine među desetinama hiljada dobrovoljaca na nekoliko kontinenata.

Laboratorija biološkog instituta proizvela je vakcinu koja je izazvala “efikasan imunološki odgovor” kod malih životinja poput miševa, hrčaka i kunića i većih poput svinja, rekao je dr. Shmuel Shapira, direktor IIBR-a.

Prvog novembra laboratorija će početi prvu fazu kliničkih ispitivanja na dva dobroovoljca stara između 18 i 55 godina koje su izabrale bolnice Sheba i Hadassa, naglasio je Shapira.

Ovisno o prvim reakcijama vlasti će preći s dva dobrovoljca na 80 u prvoj fazi, i zatim u decembru na 980 u drugoj fazi i na 25.000 u trećoj, i posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja predviđenih oko aprila i maja sljedeće godine.

(StarMo)