Naslovnica Život Izrael nastavio napade

Izrael nastavio napade

305
foto: Reuters

Gaza — Uprkos tome što je Gaza, prema izvještajima, tokom noći privremeno obustavila raketiranje Izraela, izraelski avioni nastavili su s bombardiranjem Gaze.

Militanti iz Gaze su u ponedjeljak navečer, nešto prije ponoći, ispalili rakete prema Izraelu, a zatim su obustavili napade sve do zore kada su se ponovno oglasile sirene u izraelskim zajednicama blizu Gaze te u gradu Netivotu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ova šestosatna pauza u raketnim napadima najduža je od početka sukoba koji su započeli prije devet dana, što možda ukazuje na to da su pregovori oko prekida vatre urodili nekim plodom.

“Preko noći je došlo do zatišja raketne vatre, a u zoru su rakete ponovno lansirane. Militanti u Gazi lansirali su nekoliko raketa prema južnim dijelovima Izraela, zbog čega se hiljade građana moralo uputiti u sklonište. Izraelski zračni napadi su nastavljeni u zoru, a projektili su pogodili dvije zgrade u Gazi”, ističe Reuters, a prenosi RSE.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad na područje Netivota, rekavši da se radilo o odgovoru na “cionističku agresiju”, očito pritom misleći na izraelska raketiranja tokom noći.

Palestinski izvori navode kako su Izraelske obrambene snage (IDF) tokom noći izvršile nekoliko napada na ciljeve širom pojasa Gaze.

Palestinski mediji su također izvijestili da je izraelska vojska rano jutros pogodila Hamasove brodove na obali Gaze.

Za sada nema izvještaja o žrtvama nakon noćašnjih izraelskih napada na područje Gaze.

(StarMo)