Naslovnica Život Izrael napao Siriju iz zraka: Ubijen vojnik, još tri ranjena

Izrael napao Siriju iz zraka: Ubijen vojnik, još tri ranjena

72
foto arhiva

Damask — Sirijski vojnik i tri proiranska borca su ubijena u izraelskom zračnom napadu u centralnoj Siriji, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), organizacija sa sjedištem u Londonu.

Sirijska državna agencija SANA je ranije objavila, pozvavši se na vojni izvor, kako je u napadu u srijedu, nedaleko od grada Palmyra u provinciji Homs, ubijen vojnik i kako su još tri ranjena.

„U približno 23.34 sata po lokalnom vremenu, izraelski neprijatelj je izvršio čin zračne agresije u području Palmyre gdje je gađao komunikacijski toranj i nekoliko položaja u njegovoj blizini“, naveo je izvor SANA-e.

Iz SOHR-a kažu kako je napadnuto nekoliko iranskih položaja, uključujući komunikacijski toranj, kod zračne baze T4 istočno od Palmyre.

Dodaju kako su izraelski borbeni avioni preletjeli iznad iračko-sirijsko-jordanskog graničnog trokuta kada su izvršili napad.

Također, iz SOHR-a navode kako je sirijska zračna odbrana presrela nekoliko izraelskih raketa i kako je ranjeno ukupno sedam osoba, od čega tri sirijska vojnika, prenosi AFP.

Od izbijanja sirijskog građanskog rata 2011. godine, Izrael je rutinski izvodio zračne napade unutar Sirije, uglavnom ciljajući trupe sirijske vlade, kao i iranske i libanske snage Hezbolaha povezane sa režimom Damaska.

(StarMo)