Naslovnica Život Izrael kupuje američke helikoptere i avione

Izrael kupuje američke helikoptere i avione

142
foto: agencije - ilustracija

Tel Aviv — Izrael je potpisao ugovor sa Sjedinjenim Državama o kupovini 12 helikoptera CH-53K korporacije Lockheed Martin i dva aviona Boeing Co KC-46 za nadopunu goriva tokom leta, saopćilo je izraelsko ministarstvo odbrane u petak, procjenjujući ukupnu vrijednost ugovora na oko dvije milijarde dolara.

Ugovor, potpisan u četvrtak, dio je nadogradnje izraelskih vojnih kapaciteta i uključuje opciju kupovinu dodatnih šest helikoptera, navodi ministarstvo u saopćenju.

Dodaje se da bi helikopteri trebali stići u Izrael u 2026. Brigadni general Shimon Tsentsiper, načelnik za materijalne nabavke u zrakoplovstvu, izjavio je za izraelski Vojni radio u četvrtak sa da avioni za nadopunu goriva neće biti isporučeni prije 2025.

Kazao je da Izrael pokušava da što skorije realizira isporuku aviona KC-46, i da želi nabaviti četiri takva aviona.

Izraelski mediji špekuliraju da bi avioni za nadopunu goriva mogli biti od ključnog značaja za zračne udare po iranskim nuklearnim postrojenjima kojima Izrael već dugo vremena prijeti. Tsentsiper je kazao da su trenutni kapaciteti zrakoplovstva za nadopunu goriva dovoljni za takve misije, javlja Reuters, a prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)