Naslovnica Život Izrael: Ispaljene tri rakete iz pravca Sirije

Izrael: Ispaljene tri rakete iz pravca Sirije

125
Izraelska vojska na granici sa Sirijom; foto: agencije - ilustracija

Tel Aviv — Izraelska vojska saopštila je da je identifikovala tri rakete ispaljene iz pravca Sirije ka izraelskoj teritoriji.

Vojska je u saopštenju navela da je jedna raketa završila unutar Sirije u petak u večernjim satima. Damask se nije oglasio tim povodom, javlja AP, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Do incidenta dolazi usred eskalacije konflikta između Izraela i Hamasa u Gazi koji je doveo do izbijanja sukoba u samom Izraelu kao i do nasilja na Zapadnoj obali.

Izraelska policija saopštila je da je devet osoba povrijeđeno tokom nemira zbog hapšenja jednog od islamističkih lidera na sjeveru Izraela.

Policija je 14. maja saopštila da su tokom hapšenja Kamala Khatiba policajci naišli na “nasilni otpor” stanovnika koji su blokirali puteve, palili predmete, bacali kamenje i “otvarali vatru na policajce”.

Izraelski ministar javne sigurnosti Amir Ohana rekao je da su izraelske snage proteklih dana izvele niz “važnih hapšenja” ljudi odgovornih za podsticanje nasilja, uključujući Khatiba.

Libanski Hezbollah saopštio je u petak da je borac te ekstremističke organizacije ubijen kada je izraelska vojska počela da puca na demonstrante okupljene duž granice Libana i Izraela, prenosi agencija AP.

Muhamed Tahnan (21) preminuo je od rana zadobijenih kada je pogođen tokom protesta na granici.

Palestinski i libanski demonstranti okupili su se u pograničnom području da protestuju zbog napada izraelske vojske na pojas Gaze.

Mala grupa demonstranata je kasnije probila ogradu i prešla granicu u Izrael, što je izazvalo pucnjavu.

Izraelska vojska je saopštila da su ispaljeni pucnji upozorenja u pravcu te grupe mladića.

Kasnije kada je sunce već zašlo vojska je suzavcem rastjerivala demonstrante koji su ostali kraj ograde.

Predsjednik Libana Mišel Aun je oštro osudio “zločin koji su počinile izraelske snage”, otvorivši vatru, prenio je RSE.

(StarMo)