Naslovnica Život Izrael gađao pojas Gaze

Izrael gađao pojas Gaze

324
foto: Twitter

Tel Aviv/Gaza — Izraelska vojska je saopštila o novom nizu udara na položaje Hamasa u Pojasu Gaze u noći na nedjelju, uzvraćajući na raketiranje i na puštanje zapaljivih balona iz palestinske enklave prema Izraelu.

Usto su tokom večeri izbili sukobi duž ograde koja Izrael dijeli od Gaze, rekli su palestinski izvori i izraelska vojska, koja navodi da je desetak osoba “palilo gume, bacalo eksplozivne naprave i ručne bombe” na ogradu “pokušavajući joj se približiti”, prenosi Index.hr.

Izraelska vojska je proteke sedmice izvela tokom noći više napada na položaje islamističkog pokreta koji kontrolira palestinsku enklavu, reagirajući na puštanje zapaljivih balona od kojih su neki uzrokovali požare na jugu Izraela, samo u subotu bilo ih je devetnaest, objavile su izraelske službe za borbu s požarima i za spašavanje.

Kao odgovor “borbeni avioni su gađali položaje Hamasa u Pojasu Gaze”, uključujući “Hamasovu podzemnu infrastrukturu”, saopštila je izraelska vojska.

Izraelska vojska je nešto kasnije tokom noći izvijestila o drugom nizu udara na Gazu, uzvraćajući ovaj put na raketiranje s te palestinske teritorije sa dva miliona stanovnika od kojih više od polovine živi ispod praga siromaštva, pokazuju podaci Svjetske banke.

Osim udara, izraelske vlasti su ove sedmice smanjile ribolovno područje za stanovnike Gaze i zatvorile Karem Šalom, jedini granični prelaz za robni promet između Gaze i Izraela koji je uveo blokadu te siromašne palestinske teritorije.

Uprkos prošlogodišnjem primirju čiji su pokrovitelji bili UN, Egipat i Katar, Hamas i Izrael koji su već triput ratovali (2008., 2012. i 2014.) sporadično se sukobljavaju raketama i zapaljivim balonima iz Gaze, a izraelska vojska izvodi udare smatrajući te akcije povredom svog suvereniteta i prijetnjom sigurnosti.

Palestinski analitičari ocjenjuju da se raketiranjem iz Gaze želi načiniti pritisak na jevrejsku državu kako bi dozvolila ulazak mjesečne finansijske pomoći iz Katara u enklavu, predviđen u ugovoru o primirju.

(StarMo)