Naslovnica Život Izrael avionima, Hamas zapaljivim balonima i raketama

Izrael avionima, Hamas zapaljivim balonima i raketama

346
foto: agencije - ilustracija

Tel Aviv/Gaza — Izraelski avioni i tenkovi u petak su napali Hamasove mete u pojasu Gaze, a borci palestinskog pokreta odgovorili su ispaljivanjem šest raketa u pravcu južnog Izraela, saopćila je izraelska vojska, dok se posrednici bore da se uspostavi primirje duž nemirne granice.

Nije bilo žrtava ni na jednoj strani. Bliskoistočni mirovni posrednik UN-a zatražio je od Izreela i boraca iz Gaze da prekinu nasilje.

Izraelska vojska saopćila je da je tokom noći pogodila podzemnu infrastrukturu i vojni položaj koji pripada Hamasovim vladarima Gaze, u odgovoru na puštanje zapaljivih balona iz palestinske enklave koji su spržili izraelske obradive površine.

Borci iz Gaze potom su ispalili šest raketa prema Izraelu, saopćila je vojska, izazivajući drugi val izraelskih udara u kojima je pogođen Hamasov logor za obuku, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Hamas nastoji izvršiti pritisak na Izrael da ublaži blokadu Gaze i da dopusti više ulaganja, puštanjem zapaljivih balona s helijumom ka južnoj izraelskoj granici u posljednjim sedmicama.

Uz visoke napetosti, Izrael je zatvorio svoj jedini prelaz za robe s Gazom, zabranio je morski pristup i prekinuo je uvoz goriva u mediteransku priobalnu enklavu što je dovelo do prekida rada jedine elektrane u prošloj sedmici.

– Militanti nastavljaju lansirati projektile i zapaljive balone. Pooštrovanje blokade učinilo je život u pojasu Gaze nepodnošljivim – piše bliskoistočni mirovni posrednik UN-a, Nikolaj Mladenov, na Twitteru.

– Pod trenutnim okolnostima, nikakvi posrednički napori na sprečavanju eskalacije o poboljšanju situacije ne mogu uspjeti – piše Mladenov.

Posrednici iz Ujedinjenih nacija, Egipta i Katara rade na obnovi primirja. Katarski posrednik Mohammad Al-Emadi u Gazi je od utorka, održavajući razgovore s čelnicima Hamasa.

Izrael napada Hamasove mete skoro svake noći u protekle dvije sedmice, tvrdeći da neće tolerisati ispuštanje zapaljivih balona.

Zdravstveni zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi gašenje elektrane moglo pogoršati epidemiju koronavirusa u siromašnoj Gazi, koja je dom za dva miliona Palestinaca, prenosi Reuters.

(StarMo)