Naslovnica Mostar Izolatorij Mostar: “Svi pacijenti su zadovoljni uslovima”

Izolatorij Mostar: “Svi pacijenti su zadovoljni uslovima”

510
foto: Klix.ba - ilustracija

Mostar — Iz Štaba civilne zaštite Grada Mostara stiglo je u ponedjeljak saopštenje za javnost u kojem se navodi kako Izolatorij Doma zdravlja Mostar od svog formiranja uspješno sarađuje s infektivnom klikom SKB Mostar.

Kako se navodi, izolatorij je predviđen za zdravstveni nadzor COVID-19 pozitivnih bolesnika sa lakim do srednje teškim simptomima koji nemaju uslove za samoizolaciju u svom smještaju i pacijenata koji se nakon bolničkog tretmana otpuštaju, a trebaju još neko vrijeme medicinski nadzor.

Izolatorij Doma zdravlja Mostar od svog formiranja uspješno sarađuje s infektivnom klikom SKB Mostar na način da prihvata sve pacijente, pa čak i iz drugih Domova zdravlja i kantona. Svakodnevno se o tim pacijentima brinu dva medicinska tima Doma zdravlja Mostar. “U brizi oko prehrane nam pomaže Crveni križ Grada Mostara, dostavljajući korisnicima obroke”, dodaje se u saopštenju.

Naime, Krizni štab Grada Mostara je delegirao gradskim službama stavljanje u funkciju gradskog izolatorija. Radi se o objektu Policijske akademije, koje je u ove svrhe izuzet i preorijentiran u takozvani izolatorij. Dom zdravlja Mostar je uz pomoć drugih gradskih službi hitno djelovao te smo opremili i stavili u funkciju ovaj objekt koji može primiti i do 100 osoba.

“Trenutno možemo potvrditi da su svi pacijenti vrlo zadovoljni boravkom i uslovima koji smo im uspjeli osigurati u ovom kratkom vremenskom periodu, a koje kontinuirano poboljšavamo. Cjelokupan proces i aktivnosti na uspostavi izolatorija za Grad Mostar urađene su pod stručnim nadzorom Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Mostar.

Na kraju, dodatno pojašnjenje da je velika i bitna razlika između karantina i izolatorija to što se u karantin smještaju zdrave osobe (koje su bez simptoma i koje još nisu testirane), a dolaze iz inostranstva”, dodaje se uz stalo u saopštenju.

(StarMo)