Naslovnica Mostar Izmjena Ustava HNK: Srbi konstitutivni, bosanski a ne bošnjački jezik

Izmjena Ustava HNK: Srbi konstitutivni, bosanski a ne bošnjački jezik

141

Mostar — Usvajanjem ukupno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnosti u upotrebi jezika i pisma te sudjelovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi, na današnjoj Skupštini HNK u Mostaru riješeno je pitanje konstitutivnosti Srba u ovom kantonu.

Usvojenim amandmanima na Ustav HNK usklađuje se kantonalni Ustav s Ustavom Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda i upotrebe jezika i pisama, a u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Navedeni Amandmani usvojeni su s 26 glasova za i sa jednim glasom protiv, dok tri zastupnika nisu bila prisutna na sjednici Skupštine.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago kazao je uoči sjednice da će usvajanjem spomenutih amandmana definicija naziva jezika biti kao i Ustavu FBiH, a on na svakoj jezičnoj varijanti kaže da su službeni jezici u Federaciji hrvatski, bosanski i srpski jezik, te pisma ćirilica i latinica.

Zastupnica SDP-a u Skupštini HNK Vesna Saradžić podsjeća da je prošlo puno vremena od kad je klub poslanika Srba u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona 2016. godine uputio amandmane na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona da se isprave diskriminatorske odredbe Ustava koji ne prepoznaje građane srpske nacionalnosti u ovom kantonu.

“Nedugo posle toga je i klub Bošnjaka uradio isto i onda smo objediniti amandmane i znate kako se sve kasnije odvijalo, a to je rezultiralo presudom Ustavnog suda koja je bila još 2018. godine, a 2019. godine u januaru je istekao rok. Mi smo za to vrijeme pokušavali konstantno da se to nađe na Dnevnom redu, međutim nikada nismo uspjeli čak ni da uđe na Dnevni red, a kamoli da se o tome raspravlja. Uvijek je to išlo na mišljenje Vladi HNK, međutim nikada nije dala svoje mišljenje. Evo sada većina kluba delegata iz HDZ-a je uputila to i Vlada je djelovala ekspresno”, kazala je Saradžić.

(StarMo)