Naslovnica Mostar Izložba u Galeriji kraljice Katarine – spoj fizike i digitalne umjetnosti

Izložba u Galeriji kraljice Katarine – spoj fizike i digitalne umjetnosti

354

Mostar — U ponedjeljak, 8. marta, u Galeriji kraljice Katarina Kosača, s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe Cultural Collisions – Bosnia and Herzegovina, kao dodatna aktivnost istoimenog projekta, saopštili su organizatori.

Projekt organiziraju CERN/ Austrian Cultural Forum Sarajevo/ DAAD-CONNECT2020/ ORIGIN u saradnji sa međunarodnim i lokalnim naučnicima i umjetnicima u svrhu promoviranja interdisciplinarnog dijaloga nauke i umjetnosti u 6 gradova u BiH: Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Gradačcu i Mostaru.

U projekat su aktivno uključeni i učenici Gimnazije fra Grge Martića uz stručno vodstvo profesorice fizike Antonije Topić, uz naučnu podršku dr. sc. Jadranka Batiste i umjetničku saradnju s mr. art. Vesnom Sušac sa Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnoh znanosti (FPMOZ) Sveučilišta u Mostaru, kao predstavnici iz Mostara.

Na izložbi će biti predstavljeno 18 naučnih i umjetničkih plakata koji postaju mjesto susreta nauke i umjetnosti, govore o sponi fizike i digitalne umjetnosti.

U srijedu, 10. marta, u Galeriji kraljice Katarina Kosača, s početkom u 19 sati, u sklopu izložbe, održat će se i interaktivna radionica – predstavljanje projekta za sve zainteresirane učenike srednjih škola. Radionicu o ovoj aktuelnoj temi interdisciplinarnosti fizike i umjetnosti predvode učenici Gimnazije fra Grge Martića s ciljem podsticanja svojih vršnjaka na ovakve i/ili slične projekte.

(StarMo)