Naslovnica Mostar Izložba “Stripovijetke” u Vladičanskom dvoru

Izložba “Stripovijetke” u Vladičanskom dvoru

133
foto: Fena

Mostar — “Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Јablan u stripu” naziv je izložbe koja je otvorena u petak navečer u Vladičanskom dvoru u Mostaru, u okviru 101. Šantićevih večeri poezije.

Uz izložbu je predstavljena i monografija “Stripovijetke” te knjiga “Petar Kočić – život i rad”.

Organizatori su istakli kako je riječ o predstavljanju Kočića u devetoj dimenziji, tačnije u devetoj umjetnosti, gdje je prikazano pet Kočićevih pripovjedaka u stripu, a ujedno i predstavljanje knjige Vase Glušca o Petru Kočiću koju je priredio Zoran Pejašinović.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS-a Ljilja Petrović Zečić, koja je bila jedan od predstavljača, istakla je kako je značaj ovog programa upravo u tome što je to predstavljanje Kočića u jednom sasvim novom svjetlu.

– Prošle su 102. godine od smrti Kočića, dakle prošao je jedan čitav vijek i ovo je jedan način da približimo Kočića, njegove pripovijetke i njegovo djelo čitalačkoj publici. Ovo izdanje doživjelo je nekoliko prevoda, a prevedeno je na grčki, ruski, njemački, francuski i engleski jezik. U pripremi je i kinesko izdanje – kazala je Petrović Zečić, te naglasila kako su ‘Stripovijetke’ radili profesionalni strip crtači, prenose federalna.ba i Fena.

Govoreći o knjizi, priređivač Zoran Pejašinović kazao je kako je zapravo riječ o promociji biografije Petra Kočića koja je nastala iz pera njegovog prijatelja, saradnika i kuma Vase Glušca.

– Knjiga ima neku zavičajnu, umjetničku pa i turističku notu i drago mi je što ćemo u Šantićevom Mostaru govoriti o Kočiću i što će Mostarci imati priliku da malo više čuju o njemu, uz napomenu da su se Kočić i Aleksa Šantić dobro poznavali i da su imali zajedničke prijatelje – kazao je Pejašinović.

Manifestacija “Šantićeve večeri poezije” održava se u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a bit će zatvorena 18. oktobra izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića, koja će biti upriličena u Vladičanskom dvoru.

(StarMo)