Naslovnica Život Izložba Stećak.3D od danas stalna postavka u Makovoj hiži u Stocu

Izložba Stećak.3D od danas stalna postavka u Makovoj hiži u Stocu

79

Stolac — Izložba Stećak.3D otvorena je danas u Makovoj hiži u Stocu, u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, a u okviru projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“, koji ima za cilj registrovati nekropole stećaka, doprinijeti promociji kulturne baštine i ukazati na važnost očuvanja stećaka.

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), saopšteno je.

Do sada su izložbe održane u Sarajevu, Zvorniku, Zenici, Banja Luci i Mostaru, gdje su se zadržale po nekoliko dana, ali ovaj put izložba ostaje u Stocu kao stalni dio muzejsko-galerijskog centra Makove hiže. Osim toga, izložba Stećak.3D je otvorena u sklopu programa Festivala kulture Slovo Gorčina, manifestacije s jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini. Ove godine se obilježava pedeseta godišnjica njenog osnivanja, a izložba Stećak.3D je dio kvalitetnog trodnevnog programa ovog jubileja.

Ideja izložbe je spajanje tradicionalnog i modernog uz pomoć procesa 3D modeliranja, srednjovjekovnog bh. kulturnog naslijeđa, koje je veoma ugroženo i često teško pristupačno.

„Projektom želimo pokazati da stećaka ima u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine i da ima jako puno umjetničkog bogatstva i motiva koji još uvijek nisu adekvatno katalogizirani, predstavljeni, a kamoli da su dovoljno izučeni. Također je ideja, da aktiviramo mlade ljude da se bave svojim naslijeđem. Zadovoljstvo nam je što ova izložba, kreirana u sklopu projekta, ostaje kao dio stalne postavke baš u Makovoj hiži, muzejsko-galerijskom centru posvećenom liku i djelu Maka Dizdara, ali i umjetnosti stećaka, te zaštiti i promociji bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa uopće“, rekao je Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije Mak Dizdar.

Proces izrade 3D modela započinje procesom fotogrametrije. Upotrebom nekoliko stotina do više hiljada fotografija moguće je kreirati realan prikaz trodimenzionalnog oblika, u ovom slučaju, stećaka. Izrada jednog 3D modela traje od 14 do 24 sata, a svih deset izloženih 3D modela printao je Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

„Za mene je, kao autora ovog VR iskustva, zaista bilo interesantno pokušati napraviti jednu drugačiju sliku stećaka, pored onoga što je uobičajena forma koju bih susreo u podne ili drugo doba dana, a koja limitira te reljefne detalje koje vidimo na stećcima. Kako bi posjetitelji dobili drugačije iskustvo stećaka, uz pomoć male istraživačke lampice mogu tražiti osvjetljenje koje daje možda i najbolji prikaz tih reljefa“- objasnio je Zlatan Filipović, profesor na Američkom univerzitetu Sharjah, kreator virtuelnog iskustva i 3D modela stećaka, koji je iskazao zadovoljstvo što je s izložbom Stećak.3D i timom Fondacije Mak Dizdar u programu Festivala kulture Slovo Gorčina, naročito za ovaj jubilej, pedeseto izdanje ove manifestacije.

Vesna Pirija, članica Upravnog odbora Slovo Gorčina rekla je kako je ovogodišnji program festivala donio savremene forme izražavanja, i da je sretna što su posjetiteljima ponudili vrlo specifičan i raznolik muzički program, VJ-ing, ali i izložbu Fondacije Mak Dizdar, Stećak.3D, koja je zasnovana na virtuelnoj stvarnosti i 3D modelima stećaka.

Petočlani timovi lokalnih volontera (iz općina Foča, Travnik, Trebinje, Stolac i Posušje) su u prethodnoj fazi ovog projekta radili na registraciji lokacija nekropola sa stećcima u svojim lokalnim zajednicama, uključujući prikupljanje GPS koordinata, dokumentarnu fotografiju, te snimanje lokalnih priča o stećcima. U ovoj fazi, iste aktivnosti se provode u Mostaru, Zenici, Zvorniku, Banjaluci i Mrkonjić Gradu.

„Na kraju smo vrlo dinamičnog putovanja, kako izložbe Stećak.3D koja svoje finalno odredište nalazi kao dio stalne postavke u Makovoj hiži, tako i završetka ove faze projekta StećAR: Enhanced Vision of Stećak. Jako smo sretni iskazanim interesovanjem za istraživanje i rad na kulturnoj baštini, kao i kreiranim diskusijama u svim gradovima gdje smo prezentirali izložbu i surađivali s timovima mladih, entuzijastičnih ljudi tijekom ovog šestomjesečnog iskustva“, rekla je Ines Latić, menadžerica projekta StećAR: Enhanced Vision of Stećak.

Podaci o preko dvije stotine i pedeset nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri mogu se pronaći na web stranici https://stecakmap.info/, interaktivnoj mapi kreiranoj u okviru projekta.

Sve izložbe su bazirane na savremenoj tehnologiji VR iskustva koja omogućava posjetiteljima da vide neke od najljepših stećaka s deset lokaliteta u BiH u virtuelnoj realnosti, ali s elementima koji u potpunosti odgovaraju originalu.

Ovo je šesta i posljednja izložba 3D modela stećaka koja od danas ostaje kao stalna postavka u Makovoj hiži u Stocu.

(StarMo)