Naslovnica Mostar Izložba o korijenima, ali i o savremenim oblicima fašizma

Izložba o korijenima, ali i o savremenim oblicima fašizma

142

Mostar — Edukacija, pogotovo mladih, glavna je svrha izložbe pod nazivom “Antifa 2.0”, koja je u ponedjeljak uveče otvorena u Centru za kulturu Mostar.

Izložba je dio istoimenog projekta koji provodi Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), pod pokroviteljstvom fondacije Rockefeller. Projekat je namijenjen podizanju svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora na fašizam.

Izložba je već prikazana u Banja Luci i Sarajevu, kazala je Anđelka Matijević, projektna koordinatorica u Inicijativi mladih za ljudska prava Ured u Sarajevu.

“Cilj nam je da ova izložba prođe cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i u evropske okvire, i da je vidi što više mladih ljudi, koji će kroz prizmu kulture i umjetnosti učiti o savremenim oblicima fašizma”, izjavila je Matijević.

Prema njenim riječima, izložba je koncipirana kao vremenska kapsula, koja kroz historijsku prizmu posjetioce izložbe vodi kroz tokove fašizma. Postavka je multimedijalnog karaktera, te uključuje i kratki film o fašizmu, te niz fotografija o savremenim oblicima fašizma.

Posjetioci mogu ostaviti i svoje utiske o izložbi, odnosno reći šta je njihovo “da”, a šta je njihovo “ne”, to jest čemu kažu “da”, a čemu “ne”, kada je riječ o pojavama u društvu.

“Mi želimo javnosti pružiti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma, kao i u savremene pojavne oblike fašizma, u današnjem društvu, koji su, nažalost, sve više prisutni”, istakla je Matijević.

Ona je naglasila kako je tako vrijeme pandemije virusa korona pokazalo da su ljudi, tokom perioda zatvaranja, u domovima izloženi uvredljivim komentarima na internetu, pogotovo društvenim mrežama. To su poruke fašističke prirode na račun različitih marginaliziranih grupa.

Izložba “Antifa 2.0” je u Centru za kulturu Mostar otvorena do petka.

 

(StarMo)