Naslovnica Mostar Izložba kako stranci doživljavaju Mostar

Izložba kako stranci doživljavaju Mostar

612
foto: UWC Mostar/Facebook - ilustracija

Mostar — Izložbom fotografija “Mostar viđen međunarodnim očima”, ispred mostarske Gimnazije u utorak je otvoren tradicionalni “Zimski umjetnički festival”, u organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru i u saradnji s učenicima Gimnazije Mostar.

Na izložbi je predstavljeno trinaest fotografija Mostara koje su snimili učenici UWC-a Mostar i učenici Gimnazije Mostar, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Prema riječima profesora likovne umjetnosti Saše Šantića, na fotografijama se mogu vidjeti pozitivne i negativne strane Mostara, te kako stranci doživljavaju Mostar.

Autori fotografija su iz cijelog svijeta, rekao je profesor, dodajući kako je ponosan na sve radove.

Među izloženim fotografijama, dvije su i Benjamina Selimotića s Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

“Moja lična inspiracija je bila da pokažem Mostar u nekom internacionalnom svjetlu. To i jeste fotografija koja pokazuje Stari most i majicu s natpisom ‘Mostar’ i koordinatama Španskog trga, gdje se i nalazimo”, objasnio je Selimotić.

U sklopu Festivala, kao i svake godine, bit će predstavljeno mnogo kulturnih i umjetničkih događaja, uključujući izložbe, večeri poezije te teatarske predstave.

Također, planirana je izložba 3D modela učenika Gimnazije Mostar i UWC Mostar.

Na programu festivala je i likovna radionica “Zid koji spaja”, gdje će učenici ostavljati pozitivne poruke na jedan zid, a nakon nje bit će upriličena izložba likovnih radova u OKC-u “Abrašević”.

Zimski umjetnički festival bit će zatvoren zajedničkim koncertom učenika mostarske Gimnazije i UWC-a Mostar, u petak, 31. januara, u OKC-u Abrašević, s početkom u 19 sati.

Inače, festival predstavlja kreativna umjetnička događanja koja će obogatiti kulturni život Mostara, a ujedno je i odlična prilika učenicima UWC-a Mostar i Gimnazije Mostar da pokažu bogatstvo svojih talenata kroz muzičke nastupe, umjetničke radove i kreativne radionice.

(StarMo)