Naslovnica Politika Izjava EU: Lideri u BiH mogu postići kompromis

Izjava EU: Lideri u BiH mogu postići kompromis

337
foto arhiva

Sarajevo — Delegacija Evropske unije (EU) objavila je izjavu EU u povodu usvajanja Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Bosne i Hercegovine. U izjavi se kaže:

“Pozdravljamo današnje usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije kao važan iskorak zemlje u procesu evropskih integracija.

Nakon petogodišnjeg zastoja, funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje danas je odblokirano. To otvara mogućnost za saradnju između zastupnika Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta kroz rad u ovom zajedničkom tijelu i jačanje dijaloga na parlamentarnom nivou.

Osiguravanje pravilnog funkcionisanja ovog Odbora jedan je od 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Usvajanje ovog Poslovnika pokazuje da politički lideri i institucije u BiH mogu postići kompromis i riješiti teška pitanja. Isti duh treba voditi i buduće reformske procese u zemlji”, navodi se u izjavi.

(StarMo)