Naslovnica BiH Izglasana smjena Gordane Tadić

Izglasana smjena Gordane Tadić

115
Gordana Tadić

Sarajevo — Na nedavno održanoj sjednici Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH izglasana je smjena Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. Odluka je službeno saopćena danas iz VSTV-a, prenosi portal Klix.ba.

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u predmetu protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odlučujući po žalbi tužene, donijela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23.7.2021. godine.

Klix podsjeća da je Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela odluku čijom tačkom a) je utvrđena disciplinska odgovornost tužene, zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18. 12. 2014. godine, kojim VSTV BiH “zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a”, te propustila poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)