Naslovnica Politika Izetbegović za Večernji: Postoje i bošnjačke frustracije i zahtjevi

Izetbegović za Večernji: Postoje i bošnjačke frustracije i zahtjevi

179
Bakir Izetbegović

Sarajevo/Zagreb — Bošnjaci i Hrvati, realno, nisu imali, niti danas imaju ijedan bitan razlog za sukobe, a imaju stotinu i jedan razlog za saradnju, izjavio je u intervjuu „Večernjem listu“ predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Podsjećajući na zajedničku prošlost, porijeklo, sličnost mentaliteta, jezika i sistema vrijednosti, Izetbegović je kazao kako su ovim narodima i glavni problemi i interesi zajednički.

“Blizu smo tačke nakon koje se nećemo moći oporaviti. Ako se nastave politička natezanja koja uzrokuju sigurnosne krize i ekonomsko zaostajanje Bosne i Hercegovine, za desetak godina ćemo biti zemlja staraca kojima neće imati ko zaraditi penziju. Ja ću svoje politike zasnivati na navedenim stavovima, a zastupao sam ih oduvijek, te na spremnosti i zagovaranju da se prašta, pomiruje i razumije druga i treća strana”, poručio je Izetbegović, prenose federalna.ba i Fena.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uspostave hrvatsko-bošnjačkog savezništva on je kazao da bi savezništvo moralo obuhvatiti sve dobronamjerne u Bosni i Hercegovini, ali bi trebalo krenuti od obnove povjerenja Hrvata i Bošnjaka.

“Moramo naći snage da napravimo preokret. A da bi ga napravili i jedni i drugi sebi trebamo postaviti pitanje – kako nam se desilo da dođemo u stanje u kom predsjednik Hrvatske optužuje Bošnjake da su ‘zlostavljači Hrvata’, a Bošnjaci imaju ozbiljan strah od ulaska predsjednika HDZ u Predsjedništvo BiH, od dvojca koji bi činio s Dodikom? A to je, nažalost, tako, i uzalud nam je to gurati pod tepih. Povjerenje je kao zgrada, dugo se gradi, lako se ruši. Moramo ponovno graditi porušeno, a za početak se svako mora upitati gdje je pogriješio u posljednjoj dekadi. I ne ponavljati greške, paziti na riječi i postupke”, kazao je predsjednik SDA.

Naglasio je da SDA ne negira dejtonski koncept, ali traži da se poštuje dejtonski ustav koji je ozakonio taj koncept.

“Postoje hrvatske frustracije i očekivanja da se taj ustav promijeni, ali postoje i bošnjačke frustracije i zahtjevi da se promijeni ustav Federacije BiH. Taj čvor moramo mudro razvezati. Milorad Dodik, pak, ne dovodi verbalno u pitanje koncept konstitutivnosti, ali ga je realno, kako to Sarajlije kažu – pomnožio s nulom. Hrvata i Bošnjaka ima još u tragovima u strukturi vlasti RS, a bitne pozicije koje pripadaju ovim narodima, recimo u Vladi RS, zauzimaju Hrvati i Bošnjaci iz SNSD-a, koji nikada neće dići glas u korist svojih naroda, već će poslušno šutjeti čuvajući poziciju koju im je Dodik dao”, ustvrdio je Izetbegović, upitavši zašto hrvatski političari iz HDZ-a toleriraju “takav podanički položaj i zašto šute”.

Ističe da je Milorad Dodik sve uzeo od Hrvata i Bošnjaka, a da će Hrvate podržati samo na način da “ubaci kost među njih i Bošnjake”. Nagovara ih, kaže, na borbu za “treći entitet”, ali nije ponudio niti jedan metar kvadratni teritorije RS u tu svrhu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)