Naslovnica BiH Izetbegović za TRT: Handke je znao za zločine

Izetbegović za TRT: Handke je znao za zločine

394
Bakir Izetbegović - SDA

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u razgovoru za tursku televiziju TRT Haber prokomentirao dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku i negatoru genocida Peteru Handkeu – piše Faktor.ba.

Izetbegović je kazao da je nagrada Handkeu “sramota za civilizirani svijet i sve one koji su u tome učestvovali, te da je ovaj austrijski književnik dobro znao šta se dešava na Balkanu i u Bosni i Hercegovini”.

“Handke se svjesno stavio na stranu nasilnika, na stranu svirepih koljača. On spada u tu vrstu intelektualaca vampira koji se stave u funkciju siledžija, nasilnika, krvoloka, svjesno protiv žrtava, protiv nevinih ljudi, žena i djece koja su pobijena u Bosni i Hercegovini” – poručio je Izetbegović.

“Handke je znao za zločine, a ovi koji su mu dodijelili nagradu”, smatra Izetbegović, “su također znali ko je Handke”.

“Ne mogu reći da nisu znali. Oni su učestvovali u svemu tome. Pri tome su iznijeli jedan argument kojim se rugaju civilizacijskim vrijednostima, moralom, ljudskošću, da su ocijenili njegovu umjetnost. Ne može se odvojiti intelektualni rad i umjetnost od morala i etike” – kazao je Izetbegović.

(StarMo)