Naslovnica BiH Izetbegović za “Nacional”: Čović “iznio niz potpuno neutemeljenih i neistinitih tvrdnji o...

Izetbegović za “Nacional”: Čović “iznio niz potpuno neutemeljenih i neistinitih tvrdnji o Bošnjacima”

113
Bakir Izetbegović

Zagreb — Procjene da se Bošnjake može pritisnuti, ucijeniti, da nemaju druge nego pristati na ultimatume, u više navrata su se pokazale kao pogrešna i promašena strategija – kazao je Bakir Izetbegović za zagrebački “Nacional”.

Lider SDA dodaje kako “ne vjeruje da će HNS nastaviti tako, jer produbljivanje krize tjera mlade ljude iz BiH, a najteže pogađa najmalobrojniji narod i njegovu omladinu koja ima alternativu pronalaska posla i sigurnijeg života diljem Europske unije”.

– Što se tiče bojkota izbora, to je politička odluka. Svato ima pravo da bojkotira izbore, ali nitko nema pravo da blokira njihovo održavanje, jer time krši zakon – kazao je Izetbegović.

Što se tuče pisma koje je sredsjednik HNS-a Dragan Čović poslao “strancima” Izetbegović kaže da je Čović “iznio niz potpuno neutemeljenih i neistinitih tvrdnji o Bošnjacima i bošnjačkim predstavnicim”, a to ga “najviše zabrinjava”.

– Nastavlja se s trovanjem odnosa umjesto da ih, kako znamo i umijemo, popravljamo. Neistine su da Bošnjaci „gaje netrpeljivost i vrše napade na identitet Hrvata u BiH“, da „brutalno krše Ustav“, da „postoje pokušaji stvaranja bošnjačke nacionalne države“, da „postoji jasna politička agenda o preglasavanju Hrvata i formiranju buduće vlasti bez predstavnika koje Hrvati većinski izaberu“. Sve su ovo izmišljotine skrojene za potrebe dolazeće izborne kampanje. Istina je da je HDZ cijeli mandat blokirao implementaciju izbornih rezultata iz 2018., da već tri godine ne dopušta popunjavanje Ustavnog suda Federacije, istina je da hrvatski kadrovi, odnosno HDZ, imaju sto posto više pozicija u strukturi vlasti na državnom nivou i pedeset posto više pozicija na nivou Federacije od postotaka propisanih ustavima i zakonima, a radi se o minimalno stotinu rukovodnih pozicija – kazao je Izetbegović.

(StarMo)